Μαθήματα

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτό το μέρος, επισημάνθηκαν και παρουσιάστηκαν όλα τα σημαντικά πρακτικά δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν μια συμπυκνωμένη, αλλά ταυτόχρονα απλή γνώση για αυτά. Ο στόχος ήταν να παρουσιάσουμε πώς η Ευρώπη επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών της, προκειμένου να εφοδιαστούν οι εκπαιδευτικοί με καθημερινά παραδείγματα που θα μπορούν να συνδέσουν με τη διδασκαλία τους. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) για να εξερευνήσουν τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, γίνεται συγκεκριμένη παρουσίαση των συνεπειών του να ταξιδεύεις και να εργάζεσαι σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Το σεμινάριο προσφέρει στους συμμετέχοντες, ως παραδείγματα, περιπτώσεις φοιτητών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών, οι οποίοι ταξιδεύουν, εργάζονται, σπουδάζουν ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε μια ενωμένη Ευρώπη και φέρνει τις περιπτώσεις αυτές σε αντιδιαστολή με το τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Επίσης, υπάρχει καθοδήγηση για το πού μπορούν να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν τις άφθονες ηλεκτρονικές πηγές που προσφέρει η ΕΕ για να βοηθηθούν οι μαθητές στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, σε ευκαιρίες για σπουδές, εργασία και ταξίδια.

Πώς να ενσωματώσετε την Ευρώπη στα προγράμματα σπουδών

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν αποτελεί μόνο ένα σύνολο πολιτικών, αλλά και την ιστορία των κρατών-μελών, τους πολιτισμούς τους, τους λαούς τους. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, σε αυτό το μέρος, οι εκπαιδευτές προσφέρουν συμβουλές στους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώσουν μια Ευρωπαϊκή διάσταση στα μαθήματά τους. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για ευκαιρίες, όπως οι Ευρωπαϊκές Μέρες ή ο εορτασμός μνήμης ιδεών και γεγονότων, προκειμένου να μπορούν να τις ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους και στις συζητήσεις τους κάνοντας την Ευρώπη πιο επίκαιρη. Για παράδειγμα, στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, μια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου, είναι ένα καλό έναυσμα για να συζητήσουν την Ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά και να αποτίσουν φόρο τιμής σε σπουδαίους Ευρωπαίους λογοτέχνες. Στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσθέσουν συζητήσεις για βασικές πρακτικές και έθιμα άλλων θρησκειών που εφαρμόζονται από άλλους Ευρωπαίους. Αναλόγως και στα υπόλοιπα μαθήματα.

Διατηρώντας το ενδιαφέρον των μαθητών για την ΕΕ: Συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνικές εκμάθησης με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απομνημόνευση ιστορικών ημερομηνιών και ξένων ονομάτων δεν είναι ποτέ εποικοδομητικός τρόπος για να γίνει ενδιαφέρον ένα θέμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια δυναμική κοινότητα και είμαστε όλοι μέρος της. Ως εκ τούτου, οι τεχνικές εκμάθησης που εφαρμόζονται θα πρέπει να αντιστοιχούν στο χαρακτήρα της: να είναι δυναμικές, διαδραστικές, να κινούν το ενδιαφέρον. Σε αυτό το μέρος, καινοτόμες τεχνικές εκμάθησης μεταφυτεύονται στην διδασκαλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στο να συμπεριλαμβάνουν στη διδασκαλία τους ασκήσεις προσομοίωσης, υπόδυση ρόλων και οργάνωση δημόσιων συζητήσεων (debates) στην τάξη που να εμπνέουν τους μαθητές. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για το πώς να στήσουν ένα παιχνίδι προσομοίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, όπου θα ζητηθεί από τους μαθητές να εκπροσωπήσουν ένα κράτος-μέλος ο καθένας, να προετοιμάσουν τις θέσεις τους και να λάβουν μέρος στην αναπαράσταση μιας πραγματικής συζήτησης. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα (κάποια σχολεία έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες), οι εκπαιδευτικοί πληροφορούνται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή σημαντικές διασκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet

Κλεομένους 22A, 10675
Αθήνα

Τηλ: +30 210 7220508
Fax: +30 210 3617711
E-mail: jmcenter-athenspspa.uoa.gr